+31 (0)85 - 273 84 86 info@mistbeveiliging.nl

Hoe effectief is een mistmachine?

Mistmachines worden steeds vaker in het alarmsysteem van een bedrijf geïntegreerd. Met de toename van het gebruik van mistmachines, nemen ook de vragen toe. Kan het gebruik van een mistmachine een overval voorkomen? En in hoeverre stopt het inbrekers? Experts onderzochten de effectiviteit van een mistmachine, waarover u hieronder meer leest.

Aangezien er geen rapporten met wetenschappelijke bronnen voor handen waren, zijn bronnen als de krant en het internet gebruikt. Hoewel deze berichten niet wetenschappelijk van aard zijn, zijn ze wel objectief. Journalisten hebben er namelijk geen baat bij om een mistmachine mooier te maken dan dat hij is, en zijn slechts gericht op de nieuwswaarde van een bericht. In totaal leverde dat tussen 1998 en 2012 in Nederland, België, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk en andere plekken in de wereld 265 gebeurtenissen op. Deze 265 gebeurtenissen zijn onder te verdelen in 97 inbraken, 44 ramkraken, 75 overvallen en in 49 gevallen werd achteraf geen spoor van inbraak aangetroffen. De helft van deze gebeurtenissen vond in België plaats en een kwart in Nederland.

Resultaten mistmachine + alarmsysteem

Er zijn trends te zien in inbraken, ramkraken en overvallen. Voor een inbraak en ramkraak zijn voornamelijk tankstations (30%), kledingzaken, juweliers en elektronicazaken (10%) favoriet. Driekwart van de overvallen hebben bij een juwelier plaatsgevonden. Er is bij een overval in ongeveer 75% van de gevallen sprake van twee tot vier daders. Aan de andere kant zijn er in driekwart van de gevallen meerdere personeelsleden slachtoffer van een overvaller.

Om een duidelijk beeld te schetsen van hoe effectief een mistmachine is, is er de volgende verdeling gemaakt: gevallen waar de overvaller of inbreker zonder noemenswaardige buit moest vertrekken, beperking van de gemaakte buit door activering van een mistmachine en de gevallen waar een mistgenerator weinig tot geen verschil maakte.

Doorgaans wordt bij inbraken en ramkraken in 60% van de gevallen waar een mistmachine gebruikt niets buitgemaakt. Verder beperkt een mistmachine in 20% van de situaties de buit. Ten slotte blijft in 30% van de gevallen de buit beperkt en in 50 % van de gevallen is er geen sprake van geen buit door de activering van de mistmachine. Er zijn slechts 14 gevallen bekend waarbij de mistmachine de buit niet betekenisvol kon beperken. Vaak heeft dit met een slechte installatie te maken.

Overval voorkomen

Ook op het gebied van een overval voorkomen is mistbeveiliging erg effectief. In 60% van de 75 overvallen volstond het activeren van de mistmachine om de overvallers onmiddellijk op de vlucht te doen slaan. Op deze manier zijn er dus 45 overvallen voorkomen. In 12 andere situaties volgt de vlucht binnen een halve minuut na activering van de mistmachine. Dit betekent dat in 57 gevallen het activeren van de mistmachine leidde tot direct voorkomen van de overval.

Benieuwd naar recente voorbeelden? Abonneer u dan nu op ons Youtube en Instagram kanaal en blijf op de hoogte.

Vorige

Volgende

WhatsApp WhatsApp ons voor meer info